top of page

как да си направим роза


Често пъти хората ме питат как съм направила това или онова, ето защо реших да отговоря на всички, които се чудеха как изработвам розата. С малко повече търпение (няколко дни) и подходящи материали всеки може да си направи като розите в моята галерия.

Необходими са ви около 70 грама червени или други мъниста за цветните листа с размер 2 мм, по-малко от 50 грама зелени мъниста за листата, тел за нанизване на мънистата 0.4 мм в зелен и син цвят, зелен конец за стъбълцето, стоманена тел за основа на зелените листа 1 мм , стоманена тел за стеблото на розата, секундно лепило, лепило Ц200, много желание, любов и здрави пръсти.

ф.1

Започвам като нанижа няколко метра сини мъниста на тела. Използвам т.нар. френска техника за моделиране на листа. Изплитам 3 централни листенца, като в основата са 5 мъниста и правя общо 4 дъги.

След като са готови и трите листенца е необходимо да бъдат огънати както на снимката. После събирам трите листенца и с конеца ги прикрепям към основната тел (2 мм), която ще е стеблото на розата. Завързвам възел и фиксирам със секундно лепило върху конеца.

Изработвам още 6 сини листа по същата технология с 5 мъниста в основата, а обиколките са вече 7.

Най-външните листа на цвета на розата оплитам около два основни тела, като на единия започвам с едно мънисто, а на другия с две. Оплитам общо 4 такива листа.

Общо изплетените листа за цвета на розата изглеждат както на снимката по-горе. Продължавам със сглобяване на сините листенца, като всеки три прикрепям с конец и фиксирам възела с каноколит. Внимавам да не обърна листата от неправилната страна, за да не се виждат основите от тел. Ето и стъпките в картинки

Розата има и зелени листенца, като започвам с чашелистчетата, които варират между 4 или 5 в зависимост от тава как ми изглежда по-истинска. Техниката е отново френската, а дължината на всяко едно от тях определям в зависимост от големината на цвета.

Листата на цветето могат да бъдат и различни по големина и брой, и това определям в момента, според предпочитанията си. В този случай оплитам листата със 7 на брой мъниста в основата и 4 дъги. Завършвам ги със зеления конец. После ги съчетавам в по-големи клонки, ето така

Много е важно да обтягам силно зеления конец, за да не се получават дупки, през които да се вижда носещата тел.

Време е да сглобя клонките към стеблото и да се оформи розата като цяло. Добре е да се използват качествени конци, които запазват цвета си с течение на времето. Но за по-добър ефект след сглобяването намазвам всички покрити части със зеления конец с лепилото Ц200. То остава прозрачно след като изсъхне. А за да придам по-близък до действителността вид, залепвам няколко тръни от истински рози.

И ето .... розата е готова :)))))

... сега си ти на ред!


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page